Kapcsolat

Keleti Városrészi Óvoda

Eszperantó utcai Tagóvodája

7628 Pécs, Eszperantó utca 11.

Tel.: 72/230-061

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Alapítvány

Lakócsai élményeink

 

 

Kapcsolatunk a Dráva Menti Körzeti Közoktatási Intézmény Lakócsai Napköziotthonos Óvodával a Norvég Civil Alap pályázati támogatásának köszönhetően alakult ki. Blum Lászlóné az ottani óvoda óvónője, a program szervezője keresett meg bennünket, ezzel a lehetőséggel, amire mi örömmel vállalkoztunk.

Első alkalommal 2010. április 15-én izgatottan indultunk a távoli ismeretlenbe, Lakócsára a Dráva menti községbe. Barátságos, kedves fogadtatásban volt részünk. A köszöntő és a bemutatkozás után a két óvoda gyermekei együtt játszottak az óvoda udvarán.

 

alt alt

 

alt

 

Ezután a tájházba mentünk, út közben több gólyafészket is láttunk. A tájházban megismerkedtünk a régmúltban használatos eszközökkel, a horvát népviselettel és a cigány tánccsoport virtuóz táncával.

 

alt alt

 

A Dráva parton megelevenedett számunkra a Vuk meséből ismert rókavár. A Vízmester háznál játék és kézműves tevékenység várt bennünket, ügyes kezek készítették a sás madarakat és lovakat. Tapasztalatokkal, élményekkel, barátokkal gazdagodva tértünk haza!

 

alt alt

 

Egy hét múlva a Földnapján viszonozhattuk a kedves vendéglátást, mert vendégeink voltak a lakócsai óvodások. A vendégek fogadására írt dal eléneklése után kezdetét vette udvarunkon a népi gyermekjátékokból összeállított hétpróba és az óvoda környékének bemutatása.

 

alt alt

 

alt alt

 

A lakócsai gyerekekkel kirándultunk az állatkertbe, a rossz idő sem tudta elvenni a kedvünket.

 

alt alt

 

Ismét megyünk Lakócsára!- felkiáltással indult buszunk május 25-én a már jól ismert útvonalon. Délelőtt kézműves tevékenység várt bennünket, délután akadályverseny a Dráva parton. Hat csoportban versenyeztek óvodásaink a lakócsai gyerekekkel. A versenyzők jutalma egy közös játék volt a tisztáson.

 

alt alt

 

alt alt

 

Valamennyien nagy izgalommal vártuk a hajókázást a Dráván. Gyönyörű napsütésben indultunk a kikötőből és a menetszél finoman hűsítette az arcunkat. A gyerekek távcsövekkel kémlelték a partot, az úszó hattyúkat és a gyors folyású folyót.

 

alt alt

 

alt alt

 

 

Október 18-án a lakócsai óvodásokkal Drávaszentesre kirándultunk. Kis csapatunk megújult, a tavalyi nagycsoportosaink iskolába járnak már és helyettük újabb gyermekek csatlakoztak a programhoz.

Az idő nem kedvezett nekünk, mert esett az eső, de mi nem ijedtünk meg, jól felöltöztünk és örömmel szálltunk fel a buszra. A kisebbek boldogok voltak, mert tavaly kicsit irigykedve hallgatták a kalandokat, melyeket a nagyobbak átéltek és boldogan meséltek a többieknek.

A Dráva Kapu Bemutatóközpontban voltunk, ahol a program most is érdekes volt:

  • Sok-sok lépcsőn jutottunk fel a kilátóba, ahol a magasból megtekintettük a környéket.
  • Az épületben a Dráva-menti terület természeti értékeit, növényvilágát és az állatokat figyelhettük meg egy kiállításon.
  • Terepen az őshonos háziállatokat láthattuk és simogathattuk meg: legelő szürke marha gulyát, a göndörszőrű mangalicákat, a fekete racka juhokat, a szamarat és a hucul lovakat.

Mielőtt haza indultunk étteremben ebédeltünk, ami másságával igazi élmény volt a gyerekeknek.

 

alt alt

 

alt alt

 

 

Utolsó utunkra november 24-én indultunk, a gyerekek betegsége miatt sajnos nagyon kevesen. Az ottani dolgozók most is, mint eddig mindig színes napot szerveztek nekünk. Délelőtt a kézműves játszóházban az ősz terméseit használtuk fel képkészítéshez, hajtogattunk és hűtő mágnest készítettünk. A kézműveskedés mellett a gyerekek végre kipróbálhatták az óvodai játékokat is.

Az ebéd és egy kis udvari hancúrozás után a Bábovi előadásában megnézhettük A félig nyúzott bakkecske és a Terülj, terülj asztalkám  című meséket.

Ezzel a nappal lezárult egy közel egy éves programsorozat a lakócsai óvodával.

 

alt alt

 

alt alt

 

 

 

Összefoglaló

 

A lakócsai óvoda a Norvég Civil Alap pályázatán nyert támogatást programja megvalósításához. Ehhez kerestek testvér óvodai kapcsolatot egy városi óvodával. Óvodánkra, mint környezeti neveléssel foglalkozó intézményre, az interneten keresgélve találtak rá.

Ez alatt az idő alatt nagyon sok közös programunk volt, amely  amellett, hogy természet, állat és növény szeretetre nevelt, változatos kulturális programmá szélesedett. Nem csak az óvónők szakmai és emberi kapcsolatai gazdagodtak, hanem a gyerekek között is barátságok szövődtek. A pályázat lezárásával mindkét óvoda kollektívája folytatni szeretné a közös munkát. A továbbiakban is tartjuk a kapcsolatot, találkozásokat és tartalmas közös programokat szervezünk.

 

Keleti Városrészi Óvoda Eszperantó utcai Tagóvodája - 7628 Pécs, Eszperantó utca 11.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.