Kapcsolat

Keleti Városrészi Óvoda

Eszperantó utcai Tagóvodája

7628 Pécs, Eszperantó utca 11.

Tel.: 72/230-061

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Alapítvány

 

 

Óvodai életünk színes, programokban és élményekben gazdag.

Tevékenységeinket a projektmódszer és az élménypedagógia alkalmazásával valósítjuk meg, amit a néphagyományok és a zöld napok mentén fűzünk fel.

Minden jeles napot egy hosszabb előkészület vezet be, amelyben a gyermekek aktívan és érdeklődve vesznek részt, mert maguk választhatják ki érdeklődésük, képességeik, tempójuk szerint azokat a feladatokat, amelyek számukra vonzóak.

 

A tevékenységeinkbe integrált műveltségtartalmak sokoldalú tapasztalatok során épülnek be a gyermekek tudatába.

Például a gyümölcsök osztályozása alkalmával a nagyság, érettség, szín, számosság, tömeg, íz, a gyümölcs részei, egészség, vitamin műveltségtartalmak összefüggései természetes módon, valós közegben, közvetlen átélt tapasztalat hatására rögzülnek.

A valóságos élettevékenységek maguk köré rendezik az ismereteket, ezáltal komplexszé és több szempontúvá válik a központi probléma feldolgozása. Eközben a gyermekek aktívan és cselekvően „élik” az életet, és megismerésük fő forrása a közvetlen tapasztalás lesz, amely így maradandó tudást biztosít.  

 

A hagyományok, ünnepek, jeles zöld napok köré szervezett tevékenységeink évenkénti ismétlődése hozzájárul a kötődés, a ragaszkodás kialakulásához, mely a gyermekeknek biztonságot ad.

 

 

 

 

alt

 

 

 

SZEPTEMBER

A hónap üzenete: Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

 

 

TAKARÍTÁSI VILÁGNAP

 

 

AUTÓMENTES NAP

 

alt

 

 

A mai rohanó világban nehéz elérni, hogy legalább egy napra is a garázsban hagyják az emberek az autóikat. A környezetünk, a levegőnk tisztasága és az egészségünk érdekében pedig fontos lenne, hogy néha gyalogoljunk egy kicsit.

 


NÉPMESE NAPJA

 

 

alt

 

A népmese napja szeptember 30-án Benedek Elek születésnapján van. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek tudjanak erről a napról, hallják a meseíró nevét, és hogy megismerkedjenek a meséket rejtő könyvekkel.

 

OKTÓBER

 

A hónap üzenete: Csodáld az őszi természet szépségeit és csak azt vedd el, amit már elengedett!

 


ÁLLATOK VILÁG NAPJA
   

alt


Az emberek állatokhoz fűződő érzelmei széles skálán mozognak: közömbösség, kíváncsiság, gondoskodni vágyás, undor, félelem… A legtöbb gyermek szívéhez közel állnak az állatok. Szívesen hallanak róluk meséket, verseket, megjelennek rajzaikban, örömmel utánozzák hangjukat, mozgásukat. Ezzel a programmal célunk az állatokkal kapcsolatos pozitív érzések erősítése, az állatszeretetre,gondoskodásra nevelés

 

 

 

 

CSALÁDI KIRÁNDULÁSOK


 

alt alt

 

Szívesen kirándulunk együtt hétvégén a családokkal.

 

 

 

 


ŐSZI ERDEI ÓVODA A NAGYCSOPORTOSOKNAK

A TERMÉSZET JÁTÉKAI, JÁTÉK A TERMÉSZETBEN! - CÍMMEL
  


Őszi kirándulás az óvoda környékén, ahol a gyermekek aktívan, saját tevékenységeiken keresztül ismerik meg a természet jelenségeit, szépségeit, közben nem érzik a fáradtságot, örömmel mozognak, keresnek-kutatnak, szemlélődnek, problémákat oldanak meg.
A kiránduláson komplex módon fejlődik a gyermekek egész személyisége, a természeti környezethez való viszonyuk. Környezetbarát viselkedési formákat sajátíthatnak el, amelyek elősegítik az alkalmazkodás és az együttműködés képességének kialakulását.

 

 

NOVEMBER

 

A hónap üzenete: Éljünk egészségesen!MÁRTON NAP
 

alt


.
 
Márton nap története

A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték. A (legelterjedtebb) monda szerint Mártont szerénysége méltatlannak tartotta e címre, ezért elbújt egy liba ólban. A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték.A november 11-i Márton nap zárja le a népszokás szerint az éves gazdasági munkákat, kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka, e napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat.EGÉSZSÉGNAP
 

alt


November hónapban kiemelten foglalkozunk egészségünk megóvásával. Játékaink középpontjában a gyermekek test és énképének alakítása, az alapos kézmosás, a helyes fogápolás elsajátítása, a szabadban való mozgás és az egészséges táplálkozás áll. Ezt a projektet az egészség nappal zárjuk.

 

 

DECEMBER

 

A hónap üzenete: Kis család, nagy család! Készüljünk örömmel és békében az ünnepekre!MIKULÁS
 

alt

 

 

alt


A Mikulást izgatottan várja mindenki! Egy héttel az érkezése előtt elkezdjük a készülődést. Kidíszítjük a csoportszobákat, távcsövekkel kémleljük az erdőt, hogy jön-e már. Közben az adventi naptáron izgatottan számláljuk, mennyit kell még aludni az érkezéséig.LUCA NAP
 

alt


Egyre izgatottabb mindenki, mert közeleg a karácsony! Ez az izgalom nagyon jó, felvillanyozza a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. Karácsonyhoz közeledve egyes népszokásokról is megemlékezünk, ilyen a már hagyománnyá vált Lucázás. Amikor életbe léptették a Gergely naptárt Luca napja volt az év legrövidebb napja és a leghosszabb éjszakája, mint ilyet gonoszjáró napként tartották számon.ÓVODAI KARÁCSONY
 

alt


A tél legbensőségesebb napja a karácsony. Az ünnepélyes asztal, a mécsesek fénye, a meghitt halk zene mindenkit csendre int.MADÁRKARÁCSONY
 

alt


Évek óta szülők és a gyermekek készülnek a télre, otthonról hoznak magokat, hájat, amivel egész télen át etetjük az udvarunkba látogató madarakat. A csoportszobák ablakából mindennap látjuk a cinkéket, a tengelicet, a csúszkát, a fakopácsot, a zöldikét és a pintyet, amint csemegéznek a madáretetőkben. Közben megfigyelhetjük viselkedésüket, színüket, mozgásukat. Meséink ebben az időben gyakran szólnak madarakról. Karácsonykor a kis fenyőre még több élelmet aggatunk, hogy nekik is ünnep legyen ez a nap.

 

Január

 

A hónap üzenete: Etessük a madarakat!

 

 

FEBRUÁR

 

A hónap üzenete: "Itt a farsang áll a bál..."

 

MEDVE NAP 


 

 

alt

 

 

alt


A néphit szerint a medvék február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján felébrednek téli álmukból és kijönnek barlangjukból. Ha jó idő van és meglátják az árnyékukat, visszabújnak folytatni téli álmukat. Ez azt jelenti, hogy a tavasz még várat magára, hosszú lesz a tél. Erről a jeles napról megemlékezünk minden évben.
A program célja, hogy a gyerekek megismerjék és értékeljék a régi hagyományokat, figyeljék meg a természetet és vele harmóniában éljenek.

 

 

FARSANG

 

alt

 

A farsang a télűzés ideje. Ilyenkor minden gyermek átváltoztatja ruháját farsangi jelmezre és vidáman lép a csoportba. A sok-sok vidám játék, a fínom reggeli és farsangi fánk teszi feledhetetlenné ezt a napot!

 

 

MÁRCIUS

 

A hónap üzenete: Az a csodálatos medvehagyma!

 

 

AZ ÚJRAPAPÍR VILÁGNAPJA 

 

 

alt

 

 

alt alt

 

 

alt

 

„A világ összes fakitermelésének 20%-át a papírgyártáshoz használjuk fel, egy kilogramm fehér papír gyártásához 2,2 kg fa, 35 l víz és 8 kW óra energia szükséges. Egy felső tagozatos diák tanévente, átlagosan 12 kilogrammnyi taneszközt „fo­gyaszt". Magyarországon az egy főre jutó papírfogyasztás kb. 81 kg/év, és ennek többsége nem könyv, hanem kéretlen reklámújság.” (Forrás: http://tudatosvasarlo.hu)

Az év során többször is előkerül az újrapapír, a papírmerítés, a papír újrahasznosítás fogalma. Szeptember hónap Zöld óvodai kulcsüzenete is ezzel kapcsolatos minden évben:

 

„Gyűjtsük szelektíven a papírt!”

 

A Takarítási Világnap alkalmából minden évben papírgyűjtést indítunk a szülők körében, amely egész évben tart. Március elsején a gyerekek által hozott papírokat, dobozokat újrahasznosítjuk, játékokat és „újrapapírt” készítünk. A gyűjtés és a felhasználás során sok hasznos ismerethez jutnak a gyermekek. Gyerekeink már sok mindent tudnak a szelektív hulladékgyűjtésről, mert sok család otthon így gyűjti a szemetet.

 

 

„PARIPÁM CSODASZÉP PEJKÓ…”

ERŐPRÓBA 

 

Az ünnepet megelőzi az ünnepre való felkészülés, amikor a gyermekek a magyar nemzeti színű zászló színeinek felhasználásával készítenek pártát, kokárdát, kardtartó övet, kardot és csákót. Ezeket a jelképeket viselve megtanulnak „karddal” küzdeni egymás ellen.

A gyermekek az ünnep napján régi népi játékokban bizonyíthatják ügyességüket, verbunkos zenére táncolunk,

mesét hallgatunk és kardozunk.

 

alt

 

 

alt

 

 

 

A VÍZ VILÁGNAPJA

 

Célja, hogy a gyermekek saját élményeiken, tevékenységeiken keresztül ismerjék meg, fedezzék fel a körülöttük lévő világot, benne a víz és az élőlények kapcsolatát. Értsék meg a víz jelentőségét, tapasztalják meg tulajdonságait.
A Víz Világnapján, de a mindennapokban is nagyon fontos a víz, ezért vigyázzanak rá, takarékoskodjanak vele, óvják a tisztaságát a közvetlen környezetükben.

A víz témakörét sok-sok játék segítségével komplexen dolgozzuk fel, minden tevékenységi formát érintve.

A tapasztalatszerzés során maguk fedezhetik fel:

 - A környezetünk értékeit

- Az egészséges életmód és a víz kapcsolatát

- A víz és a vízi növények, állatok egymást nem nélkülözhető kapcsolatát

- A víz sokszínűségét, jelentőségét, szükségességét, tulajdonságait, a természetben megjelenő formáit.

Minden évben a tutajúsztatásnak a Békás tónál van a legnagyobb sikere.

 

 

 

alt

 

 

alt alt

 

alt alt

 

alt

 

 

 

 HÚSVÉT

 

 

alt

 

 

 

A Húsvétra, a népi hagyományok felidézésével már napokkal az ünnep előtt készülünk. A lányok tojást festenek, a fiúk titokban locsolóverseket tanulnak. Közben mindenki izgalommal várja a nyuszit.A várakozás hetében 

nyusziról szóló mondókákat, meséket hallgatunk és játékokat játszunk. Az ünnepnapját a finomszendvics

azóvónénikdramatikusjátékaés a fészekbentaláltkis meglepetéstesziemlékezetessé!

 

 

Erdei óvoda tavasszal Szabolcs-kert- Csertető területén

Tavaszi kincskeresés címmel

 

Ezen a kiránduláson a nagycsoportos gyermekek megfigyelhetik az újra éledő természetet, a helyi érdekességeket, jellegzetességeket. Érdekes játékokon keresztül szerezhetnek tapasztalatokat a rügyező fákról, a medvehagymáról, az illatos hunyorról, a patakról, a tóról. Érezhetnek ízeket, illatokat és hallhatják a természet hangjait.

A gyermekek az iskolakezdés előtt fejleszthetik önmagukat kortárs kapcsolatokban is, hiszen ezen az egynapos projekten a három csoport nagyjai együtt vesznek részt. Kipróbálják magukat a figyelem, az ügyesség, a gondolkodás és az együttműködés területén is. Többször párban és mikro csoportban oldanak meg feladatokat, de az egész csoport együtt is játszik. A természeti környezet és az ehhez kapcsolódó nagymozgások pozitív hatást gyakorolnak a gyerekekre.

 

Április

 

 

A hónap üzenete: Óvjuk jobban a Földet!

 

 

Föld napja

 

 

Ezzel a nappal az a célunk, hogy a gyermekek tovább ismerkedjenek az óvoda környékével, a környezetbarát közlekedéssel és tevékenyen vegyenek részt az óvoda udvarának szépítésében.

Ilyenkor elsétálunk a Csertetőre vagy leülünk, a Békás tó mellett a fák alá és elmondjuk A földalatti birodalom című mondát, ami Szabolcsfalu, Mecsekszabolcs eredetmondája. (http://eszperantoovoda.hu/ekfprogramok.html - itt található egy leírás, ami érdekes lehet a témához.)

Fontosnak tarjuk, hogy a Föld megóvását, védelmét egyszerű, érthető tevékenységeken keresztül mutassuk meg a gyerekeknek, ilyen a kerékpározás. A gyerekek éltető ereje eredendően a mozgás!

Adjunk rá módot, hogy autózás helyett (ami szennyezi a levegőt és lustává tesz bennünket), néhányszor kerékpárral vagy sétálva és közben beszélgetve érkezzenek a gyermekek az óvodába!

Évek óta virágültetéssel és udvarcsinosítással ünnepelük a gyerekekkel.  

A napunk mottója:      „Egy virág egy gyermek!”

A virágokat és a fűszernövényeket a gyerekekkel közösen ültetjük el az óvoda udvarán és a virágládákba, nyáron majd közösen gondozzuk őket. Vannak szülők és nagyszülők, akik ilyenkor szívesen segítenek és velünk együtt csinosítják az udvart.

 

 

 

Május 

 

A hónap üzenete: Hallgassuk a madarak énekét!

 

Ebben a hónapban nagyon sok minden történik az óvodánkban. A fiúk felállítják és feldíszítik a májusfát, készülünk az édesanyák köszöntésére, kirándulunk Madarak és fák napján és megszervezzük a gyermeknapi majálist.

 

Májusfaállítás

 

A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma. A népszokás szerint április utolsó és május első napján állították fel a férfiak a kiszemelt hölgynek, ezzel jelezve udvarlási szándékukat. Ez a nap a fiatalság tavaszi örömünnepe.

A fiúk titokban nálunk is feldíszítik a májusfát és felállítják István bácsival az udvaron. A lányok nagyon örülnek a díszes fának, amit énekkel és tánccal köszöntünk.A fa kitáncolása május utolsó napján történik.

 

Anyák napja

 

Az anyák napja a legszebb családi ünnep, amiről sosem feledkezünk meg. Ekkor köszöntjük Édesanyánkat.

A gyermekek és a felnőttek szívében az édesanya különleges helyet foglal el. Ő az, aki számára mindig mi, a gyerekei vagyunk a legfontosabbak, ő az, akivel örömünket, bánatunkat mindig megoszthatjuk, akiben mindig bízhatunk.

Erre a napra mi is ajándékkal, versekkel és dalokkal készülünk , amivel a gyerekek anyák napja reggelén otthon köszöntik az édesanyjukat.

 

 

Madarak és fák napja

 

A projekt célja, hogy a gyermekek megismerjék az év fáját és az év madarát. Ha környékünkön élnek az adott fajok, akkor mindenképpen az élőhelyükön kirándulás során ismerkedünk meg velük, ha nem akkor könyvek és fotók segítségével.

 

Tavaly a homokbányánál, kerestük a gyurgyalagokat, ebben az évben a mezei juhart a Békás tónál mutattuk meg, majd a Szabolcs-kertben és a Csertetőn kirándultunk.

 

Keleti Városrészi Óvoda Eszperantó utcai Tagóvodája - 7628 Pécs, Eszperantó utca 11.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.